Pages

Thursday 7 July 2011

Review: Bakoel Koffie, Jakarta, Java, Indonesia


In Jakarta it can be hard to find a coffee shop that is not a starbucks or not in a shopping mall!  So when we discovered Bakoel Koffie we were very excited and ended up spending a few afternoons relaxing there reading and using the wifi….and of course drinking the fantastic coffee!

The company is the oldest coffee roaster in Java with a history dating back to 1878.  Liauw Tek Siong, an immigrant from southern China bought fresh coffee beans from ladies who carried them in ‘bakoel’ – which are traditional Javanese baskets, and roasted them using firewood.  Business flourished from that day and eventually the coffee shop itself was opened back in 2001 by the fourth generation of the family and named to give tribute to the ladies carrying the coffee beans back in the 1870s.  In addition the logo for the store which you can see in the shop windows, pays homage to these ladies.


The shop sells three blends of coffee – Heritage 1969 (Sumatran beans), Brown Cow (northern Sumatra and Java beans), and Black Mist (Sulawesi and Java beans).  They recommend using different blends depending on what type of drink you want to try and I can say that they are all amazing!  I can’t remember which is my favourite sadly…but I can say that I enjoyed every cup of coffee drink I had here!


As soon as you enter the coffee shop there is a feeling of warmth from the staff’s smiles and friendly greeting, the sound of the coffee grinding, the intoxicatingly rich smell of fresh coffee, the cakes and delicious looking food, the wooden furniture and inviting sofas and the buzz of contented customers.The shop stays open until at least 9/10 at night which is nice and the staff are happy for you to spend as long as you want there without hassling you to buy more!  It’s hard not to be tempted though and you can see below a selection of foods we sampled whilst there!  If you are craving western food then there are some good options on offer here.






1 comments:

Unknown said...

U denkt wat drink ik toch lekkere Koffiemachine bij mijn favoriete café,restaurant of theehuisje.
Als u goed kijkt zult u een echte koffiemachine ontdekken.
Een machine waar de bonen vaak apart voor moeten worden gemalen om vervolgens in een schepje gestopt te worden.
Het schepje wordt gekoppeld aan de koffiemachine en vervolgens komt de koffie in contact met heet water.
Uiteindelijk krijgt u een residu in uw kopje wat gecombineerd kan zijn met gestoomde melk. Of het gaat om een café latte, latte machiato, capucino of espresso, de barista en zijn koffiemachine kunnen het voor u maken.
Er is een periode geweest dat ook horecazaken overschakelen op koffieautomaten, maar de klant eist meer.
Daarom zijn koffiemachines terug van weggeweest om geen terrein meer af te geven.
Tenzij het gaat om Japanse Ice caffee. Daarvoor is een speciaal procedé nodig wat alleen bij de betere speciaalzaak kan worden gevonden.
Een zaak waar je het nooit zou verwachten is achter in een klein boekwinkeltje in Turnhout (vlakbij Brug 2 voor de kenners van de regio).
Daar serveert Peter Japanse Ice caffee.
Het bijzondere van deze koffie is dat het een paar dagen duurt voordat je 1 kopje met koffie hebt kunnen vullen.
Het geavanceerde druppel systeem bestaande uit boven elkaar gestapelde glazen bollen, laat slechts 4 druppeltjes per uur door.
Eer dat je dan een kopje koffie hebt, ben je een paar dagen verder.
Peter is een absolute freak en wil de beste koffie van België maken.
Volgens echte koffiekenners is hij goed op weg om die toppositie te bereiken. De geschiedenis van de koffie gaat al een aantal eeuwen terug naar het verre Ethiopië.
Daar werden de eerste koffiebonen gegeten door geiten, die daarna zeer energiek werden.
Na omzwervingen via de Arabische wereld en Italië (Venetië) gingen ook Nederlanders zich met de koffiehandel bemoeien.Overigens is de duurste koffie Cupiluak. Dit zijn besjes van de koffieplant die door katten worden opgegeten.Het vruchtvlees van de besjes worden verteerd in het lichaam van de
Nadat de katten de besjes hebben ‘uitgekakt’ worden deze gebrand.
Omdat de productie zeer beperkt is, kan een kilo van deze koffiebonen gemakkelijk oplopen tot boven de € 200 per kilo.
Ook Rombouts koffie heeft een speciaal soort bonen die ‘Blue Mountain’ wordt genoemd.
De naam wordt ontleend aan de plaats waar de koffiebonen vandaan komen.
In Peru of Bolivia gaan arbeiders met manden de berg op om de bonen te plukken die met een tractor niet begaanbaar is.

Post a Comment